Grepen of ‘greeploos’

RVS grepen zwart

Grepen of ‘greeploos’?

Guide

Wat past er bij de nieuwe keuken en wat vind je zelf prettig in gebruik? In deze guide leggen we een aantal opties voor.

Eenvoud zonder ‘grepen’

Wil je de fronten van de keuken helemaal vrij houden dan kan je kiezen voor een greeplijst. Het lijnenspel van de kasten en de doorlopende nerflijnen van het hout blijven goed zichtbaar.

Deze lijsten bevestigen we aan de achterzijde van de front en kun je over de hele lengte beetpakken. De lijsten kunnen van hout of van roestvrij staal gemaakt worden.

De greeplijsten kunnen ook aan de bovenkant van de binnenkasten bevestigd worden zodat de front geheel vrij blijft.

Push & Pull

De onderste laden worden voorzien van een druksysteem waar een zacht duwtje genoeg is om de kast te openen. Deze oplossing bespaard ruimte op een extra greeplijst.

Dubbele greeplijst

Wil je liever geen druksysteem gebruiken is een dubbele greeplijst ook een optie. Er ontstaat dan twee mooie grafische lijnen.

Vrije bovenkasten

Door de front aan de onderzijde lager te maken dan de binnenkast, is een bovenkastje gemakkelijk te openen zonder greepjes.

Een bijkomstig voordeel van een keuken met greeplijsten is dat deze gemakkelijk schoon te houden is. Omdat je niet ‘om’ de greepjes heen hoeft. En het is in een huishouden met kleine kinderen ook een aanrader.

Alle kasten hebben een ‘soft close’. Dit betekent dat er een rem in de ladegeleiders zit. Als je een lade een flinke duw geeft dan sluit de lade op het laatst toch zachtjes en uit zichzelf.

Een keuken met grepen

Er zijn allerlei handgrepen, komgrepen, hoekgrepen en knoppen. Van roestvrij staal, messing, chroom, hout, bamboe tot nog veel meer materialen.

Soms is een handgreep praktischer. Gemakkelijk vast te pakken én je ziet van afstand op welke manier een kast open gaat.

Een stijl accentueren

Met grepen speel je meer in op een bepaalde stijl. Het past bijvoorbeeld bij de woning, of is afgestemd op omringende materialen zoals de gootsteen of kraan.

Probeer het aantal gebruikte materialen in de keuken te beperken, dat geeft een rustiger en mooier eindresultaat.

Handgreep

Een greep heeft het meest grip. Een handgreep kan verticaal en horizontaal bevestigd worden. Fronten van koelkasten of apothekerskasten gaan makkelijk open. Een greep kan kort zijn tot bijna de hele front hoogte of breedte hebben (bijna zoals een greeplijst).

Komgreep

Een komgreep kan opbouw of inliggend zijn. Opbouw is gemakkelijk te monteren en voor een inliggende greep moet een uitsparing gemaakt worden. Een komgreep is gemakkelijk vast te pakken en geeft vaak een iets landelijk karakter. Een komgreep kan allerlei vormen hebben.

Knop

Een knop is een mooie subtiele toevoeging aan een keuken en kan een ronde, ovale of vierkante vorm hebben. Net zoals een lus, kantgreepje, ringgreep of t-knop is het iets lastiger te ‘pakken’.

In onze studio hebben we een voorbeelden van grepen. Maak een afspraak en kom gerust een keer kijken.

Bekijk meer Guides

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog, Grepen