Houten keuken meeverhuizenToen ze in 1994 in Driebergen kwamen wonen, lieten Elisabeth en Alexander Vreede een esdoornhouten keuken maken bij Bernhagen Natuurkeukens. Bij een verbouwing veertien jaar later, in 2008, werd deze keuken uitgebreid met een kookeiland. “En nu gaat-ie mee naar ons nieuwe huis”, vertelt Elisabeth.

Het huis van Elisabeth en Alexander was eigenlijk al jaren te groot voor hen beiden. Vandaar dat ze een levensloopbestendig huis lieten bouwen. Passend, bij de plek: een nieuwe ecologische wijk.

De houten keuken was nog perfect
Elisabeth: “Wij proberen verantwoord met de dingen om te gaan. We houden van natuurlijke producten en materialen en repareren liever iets dat nog goed is dan dat we het weggooien. Al snel merkten we dat de kopers van ons huis een nieuwe keuken wilden. Zonde vond ik dat. Na al die jaren zag onze houten keuken er nog perfect uit. We stelden voor dat we hem mee zouden nemen naar ons nieuw te bouwen huis, en zo werd de koop gesloten.”

Biobased bouwen
Om nu te zeggen dat het nieuwe huis om de bestaande keuken heen is ontworpen, gaat net iets te ver. Maar ORGA architect uit Nijmegen heeft in het ontwerp rekening gehouden met de afmetingen van de keuken. Elisabeth: “Dit architectenbureau heeft, ook in samenwerking met ORGA- bouw, de focus op biobased bouwen en -restaureren. Dat we onze ecologische keuken wilden meeverhuizen en opnieuw laten inbouwen door Bernhagen Natuurkeukens, was voor hen vanzelfsprekend.”

Alleen een nieuw werkblad
In grote lijnen blijft de keuken hetzelfde. De nieuwe keuken is alleen wel het spiegelbeeld van die in het vorige huis. Omdat een paar onderdelen op een andere plek komen te staan, moeten er wat aanpassingen worden gedaan. “We hebben bijvoorbeeld moeten kiezen voor een nieuw werkblad. Het oude rvs blad was erg praktisch, maar aanpassen was niet goed mogelijk. En na twintig jaar vonden we iets anders ook wel erg leuk.”

Het stellen van de bestaande keuken in het nieuwe huis

Het stellen van de bestaande keuken in het nieuwe huis