Keukens van vroeger



We wilden er eens uit, naar het Openlucht Museum. Als echte vakidioten vlogen we in elke boerderij of woning direct naar de keuken. ‘Dit hadden wij vroeger ook’, zeiden we regelmatig tegen elkaar, wijzend op een zeepkloppertje, een geëmailleerde broodtrommel of een zand, zeep en sodarekje. We waren niet de enigen die deze zin minstens tien keer herhaalden. Je hoorde het iedereen voortdurend zeggen. In de watersnoodwoning, in de Tilburgse arbeiderswoningen en in de Molukse barak. Bijna overal riepen eenvoudige keukenvoorwerpen herinneringen op aan een jeugd in de vorige eeuw. Die zich voor een belangrijk deel afspeelde in een houten fabriekskeuken van de firma Bruynzeel, tientallen jaren dé keukenleverancier van Nederland. Verder terug in de tijd was er, tenzij je tot de elite met veel personeel behoorde, nauwelijks sprake van een keuken. Er werd gekookt op de kachel of het petroleumstel, het water kwam uit de pomp. En wie zich de luxe kon veroorloven, liet die binnen aansluiten. Tegels eromheen, wasbak eronder en voilà: een keuken waarin gewassen en gekookt kon worden. Luxe voor toen. Romantiek voor wie er vanuit onze tijd naar kijkt.

DSC_1798DSC_1815