Keuken van kersenhout

Home » Keukens » Keuken van kersenhout

Collectief keukenconcept in samenwerking met TU/e

Donker roodbruin van kleur met een mooie warme uitstraling. De keukenfronten en zichtdelen (zijpanelen en plinten) zijn gemaakt van kersenhout. Er is gekozen de greeplijsten van de kasten ook in hout te realiseren om daarmee het restmateriaal nog verder te beperken en geen gebruik te maken van andere materialen dan hout.

Het werkblad is van Sustoanable gemaakt van kwarts en gerecycled plastic.

TU/e studenten bouwen in vijf weken een duurzaam huis voor een internationale bouwcompetitie. 

VIRTUe neemt deel aan de Solar Decathlon 21/22 competitie met het concept Ripple; een zo duurzaam en innovatief mogelijk huis. Natuurkeukens is partner van Team VIRTUe en levert een duurzaam keukenconcept.

De Solar Decathlon Europe competitie is een internationale ontwerpwedstrijd waarin 17 universiteiten wereldwijd het tegen elkaar opnemen. VIRTUe wil met ‘ripple’ de enorme ecologische impact van de huidige bouwstandaard aanpakken, maar hoopt door slim ontwerp ook de bewoner te stimuleren tot het maken van duurzamere keuzes.

Collectief keukenconcept

Er wordt onder andere ingezet op collectiviteit. Het huis heeft bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte waar bewoners spullen kunnen delen. Daar speelt het keukenconcept op in. Twee huishoudens onder één dak, voor beide een privékeukenblok met spoelbak, kookplaat en afzuigkap en in de gemeenschappelijke ruimte een gedeeld keukenblok met oven en koelkast. 

Het ontwerp is ontstaan in nauwe samenwerking met de studenten en is gebouwd in onze werkplaats. Na materiaalonderzoek is gekozen voor een keuken van kersenhout: FSC-gekeurd hout uit Europa van levenslange kwaliteit. Donker roodbruin van kleur met een mooie warme uitstraling. De keukenfronten en zichtdelen (zijpanelen en plinten) zijn gemaakt van kersenhout. Er is gekozen de greeplijsten van de kasten ook in hout te realiseren om daarmee het restmateriaal nog verder te beperken en geen gebruik te maken van andere materialen dan hout. Het binnenwerk en laden zijn eveneens van hout.

Het lichte werkblad van Sustoanable is gemaakt van kwarts en gerecycled plastic.

De keukenkasten en fronten zijn geheel demonteerbaar en kunnen zo worden verhuisd of in een andere opstelling worden gemonteerd.

Dutch Design Week 2021

Het huis is onderdeel van de tentoonstelling op de Dutch Design Week (16 t/m 24 oktober 2021). Daarna worden het gehele huis gedemonteerd en opnieuw opgebouwd in het Duitse Wuppertal voor permanente expositie. 

Meer weten?

De Volkskrant publiceerde een mooi artikel over het project. Dat lees je hier. Kijk voor alle informatie over het concept Ripple op de website van Team VIRTUe of op Instagram.